Välkommen till oss

Klockargården

Delar av vårt sortiment

Verbena

Verbena

Upprätt, sirligt växtsätt. Blåvioletta blomflockar i mängder. Mycket dekorativ och effektfull för samplantering och som bakgrundsväxt.

Verbena

Verbena

Verbena som även kallas Citronverbena och ibland förväxlas med citrongräs och tros ha kommit till Europa under 1600-talet. Bladen kan användas till kryddning av mat för att få en citrussmak och används även till tea.

Curryplanta

Curryplanta

Liten buske och krydd-/medicinalväxt, med vedartad bas, upp till 60 cm.

Purple Baron

Purple Baron

Det finns höga och låga, torktåliga och fuktkrävande, mjuka och vassa, silvriga och varmgula – ja, i stort sett finns ett gräs för varje plats i trädgården. Stora gräs passar allra bäst som solitärer ... Sorten 'Purple Majesty' blir ståtliga 120-150 cm högt och svajar vackert över rabattens andra växter. Blomkolven blir ca 30 cm lång.

Glechoma hederacea

Glechoma hederacea

Jordreva (Glechoma hederacea) är en flerårig ört med njurlika blad och violetta blommor som hör till familjen kransblommiga växter. Jordreva har ett säreget krypande växtsätt, vilket namnet "jordreva" antyder.

Ageratum

Ageratum

Ageratum är en sommarblomma med vanligen blåa blommor, men även vita och rosa sorter finns . Odlas som ettårig utplanteringsväxt. Solig placering och flitig gödning och vattning under växtperioden.

Bacopa

Bacopa

Bacopan är en tålig ampelväxt med vilt ursprung i Sydafrika. Blommorna är små och vita eller rosa. Den passar med sitt växtsätt som ensamväxt i ampel, där den blir som ett tätt klot.

Fjärilsblomster

Fjärilsblomster

En mycket blomvillig och dekorativ växt som också kallas för "fattigmansorkidé".

Fuchsia - Blue Eyes

Fuchsia - Blue Eyes

Fuchsiasläktet är ett släkte i familjen dunörtsväxter, med omkring 100 arter. Släktet är uppkallat efter den tyske botanikern Leonhart Fuchs. Wikipedia

Samplantering av bla Femtunga

Samplantering av bla Femtunga

Den kan planteras i urnor och blomlådor, i amplar eller som marktäckare i rabatter. En bonus är att blommorna lockar fjärilar.

Blåkrage

Blåkrage

Blåkragen bjuder båda på rik och långvarig blomning. Den kan bli kring en halvmeter bred om den får utrymme.

Femtungs

Femtungs

Trivs bäst i sol eller halvskugga. Passar i ampel, balkonglåda eller stora samplanteringar. Vissa sorter är mycket starkväxande, andra något nättare. Blommar utan avbrott. Blir omfångsrik och fin. Lättskött och mycket odlingsvärd växt.

Begonia

Begonia

Begoniasläktet är ett släkte i familjen begoniaväxter. Det finns ungefär 1 800 arter, vilket gör det till ett av de tio artrikaste släktena inom underdivisionen gömfröväxter.

Tvillingsporre

Tvillingsporre

Tvillingsporre är en ampelväxt som det kommer nya sorter av nästan varje år. Mycket blomvillig och tacksam sommarblomma som man har glädje av hela sommaren. Rosa, aprikos och vita namnsorter finns.

Grusnejlika

Grusnejlika

Grusnejlika trivs bäst i sol till halvskugga. Passar utmärkt att plantera i balkonglådor, krukor eller som kantväxt i rabatt.

Fuchsia

Fuchsia

Fuchsior är omtyckta prydnadsväxter. De flesta arter är inte frosttåliga, men i exempelvis Sverige trivs de bra utomhus under sommaren. Det finns tusentals hybrider och det är dessa som vanligen odlas som prydnadsväxter. Hybrider kan ha fler kronblad än arterna. Fuchsiahybrider måste förökas med sticklingar eftersom deras frön inte ger sortäkta avkommor.

flitigalisa

flitigalisa

Trivs bäst i halvskugga eller skugga i lätt, mullrik jord, som bör hållas jämnt fuktig. Lämplig som kantväxt, under stamväxter, i kruka eller balkonglåda.

Buskroser

Buskroser

Rosa bourbonia 'Coupe d'Hébé', en av de vackraste gammaldags buskrosorna

Diascia

Diascia

Diascia heter Tvillingsporre på svenska. Namnet kommer av de två "hornen" eller "sporrarna" på blommans undersida. Diascian är en tålig växt, som blommar med rosa eller kopparrosa blommor från tidig vår till sen höst, utan avbrott i överdådig prakt.

Dahlia

Dahlia

Att odla dahlia i kruka är enkelt och ger ett fantastiskt resultat. Du får pampiga och vackra blommor som blommar ända fram på höstkanten!

Petunia & Bacopa

Petunia & Bacopa

Petunior behöver sol, gärna direkt sol, för att växa till och bli så fina som möjligt. Därför är det viktigt att tänka på att placera dem på en plats där de får många soltimmar, för skuggiga platser gynnar inte växten.

Åkervinda

Åkervinda

Åkervinda är en mångformig flerårig ört. Arten förekommer i tempererade områden i Europa och Asien. I Sverige finns åkervindan upp till mellersta Norrland, men är i Norge och Finland begränsad till de sydliga landskapen.

Begonia, Non Stop

Begonia, Non Stop

Begonior ger dig månader av färg till ett överkomligt pris. Blommor, blommor och ännu mer blommor... hela sommaren och långt inpå hösten!

Flitiga Lisa

Flitiga Lisa

Det finns mängder med namnsorter av Flitiga Lisa denna älskade sommarblomma. Nyanser av rosa är den dominerande färgen, men även vita och nästan röda sorter finns, såväl med dubbla som enkla blommor. Flitiga Lisa blommar tacksamt hela sommaren, helst ute i halvskugga, om den bara får regelbunden vattning och gödning.

Dahlia -Cafe au Lait

Dahlia -Cafe au Lait

Dahlian blir tätare och knubbigare om den toppas när den är ca 15 cm hög, för då förgrenar den sig och man får fler blommande stjälkar.

Rosenskära

Rosenskära

Rosenskära är mycket omtyckt av bin och fjärilar och kan därför användas för att locka dessa till din trädgård.

Euphorbia Diamond Frost

Euphorbia Diamond Frost

Mycket dekorativ växt som blommar med ett moln av vita blommor. Är vacker både i samplantering med andra växter och som solitär.

Dahlia

Dahlia

Dahlians knölar är ätbara och ingick i de Mexikanska indianernas föda på 1500-talet. Knölarna kokades och åts ungefär som potatis.

Chokladblomma

Chokladblomma

Chokladblomman är fungerar både till urnor, krukor och plantering. Växten är överhängande och graciös, och bildar nästan som en sky över rabattens övriga blommor. Med sin doft av kakao och sin varma brunröda färg är den ett härligt inslag i trädgården.

Pelargoner

Pelargoner

En av våra mest klassiska och populära blommor är pelargonen. Ha pelargonerna i en rymlig kruka och om blomman ska stå ute bör krukan ha ett hål i botten för att förhindra övervattning. Pelargonen är en törstig blomma och ska vattnas regelbundet, särskilt på sommaren. Men låt jorden torka upp mellan varven.

Dahlior

Dahlior

Dahlian är en fantastisk liten knöl. Den finns i ett oändligt antal variationer, färger och former. Sorterna är många och de delas ofta in i grupper, t.ex. dekorativdahlia, pompondahlia, bolldahlia, kaktusdahlia och näckrosdahlia – varje grupp med sina specifika egenskaper.

Asteriscus

Asteriscus

Asteriscus maritimus. Strandstjärna är en ganska ny, ettårig utplanteringsväxt. Vill ha en ljus växtplats. Lämplig som ensamväxt i stor kruka eller ampel, där den kan breda ut sig. Tål blåst och regn bra och är robust och kraftig grenarna bryts inte så lätt. Blomvillig och de enskilda blommorna håller länge.

Tagetes

Tagetes

Visste du att… Tagetesblommornas fägring enligt sägnen sägs vara vittne på den etruskiske guden Tagetis skönhet? Och visst är blomman vacker, det är dessutom en frisk och pålitlig utplanteringsväxt som sällan angrips av parasiter.

Tagetes

Tagetes

Tagetes var vanlig i rabatterna på 70-talet, så vanlig att man till slut blev trött på den. Efter att ha varit borta från rampljuset ett tag är tagetes nu kommit tillbaka som trendblomma.